I mars 2020 ble det laget en diagnosekode til bruk i for primærhelsetjenesten, R991 (mistenkt eller bekreftet). Det er imildertid ønskelig å skille mellom mistenkte og bekreftede tilfeller. Helsedirektoratet har derfor i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Direktoratet for e-helse, NAV og Norsk forening for allmennmedisin kommet frem til endring av diagnosekoden.
– Årsaken til endringen er blant annet behovet for en bedre overvåkning av pandemien og et bedre grunnlag for smittevernstiltak, som for eksempel rask fordeling av smittevernsutstyr til områder med stor smittespredning. Det vil også gi et bedre grunnlag for fremtidig forskning, sier Alfhild Stokke, avdelingsdirektør for Helsefaglige kodeverk og terminologi i Direktoratet for e-helse.
Marte Kvittum Tangen, leder for Norsk forening for allmennmedisin, er glad for at de nye kodene er på plass.
– Vi er takknemlige for et svært godt samarbeid med myndighetene om dette. Mange fastleger har reagert på feil bruk av koden «engstelig for sykdom i luftveiene». Alle som kan ha blitt utsatt for smitte eller har risiko for alvorlig forløp av korona får nå riktig kode. Vi er sikre på at fastleger ønsker denne endringen og at de raskt vil ta i bruk den nye koden og de nye veiledningene, sier Kvittum Tangen.
Helsedirektoratet har ledet prosessen med den nye koronakodingen.
– Vi gleder oss over engasjementet, løsningsorienteringen og dugnadsånden som alle de involverte miljøene har lagt for dagen for å få dette på plass så raskt, sier Olav Isak Sjøflot direktør for avdeling helseregistre i Helsedirektoratet.
For nærmere beskrivelse av kodene, se hjemmesidene til Folkehelseinstituttet
Alle legekonsultasjoner i allmennpraksis blir registrert med en eller flere diagnosekoder (ICPC). Primærhelsetjenesten benytter også kodene til dokumentasjon av kontaktårsaker, helseproblemer og diagnoser.
Bruk av felles koder gjør det mulig å dele helsedata på tvers og er grunnlag for blant annet ytelser til innbyggerne, nasjonal statistikk for sykefravær og uføretrygd for NAV, kommunehelseprofiler fra Folkehelseinstituttet og helsedata til nasjonale registre.