Hopp til hovedinnhold

Sykepleiepraksis blir en integrert del av SNOMED CT

– Vi har lenge anbefalt en kombinasjon av ICNP og SNOMED CT til fremtidens systemer for sykepleiedokumentasjon, forteller forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun uttrykker stor tilfredshet med den nye avtalen.

49886638432_34d29b1511_o
Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund. Foto: Norsk Sykepleierforbund

Den internasjonale sykepleierorganisasjonen ICN og SNOMED International har inngått en avtale som vil gi enklere og bedre dokumentasjon av sykepleiepraksis, og dermed sikre bedre informasjon om pasientstatus og tiltak mellom sykepleiere, til pasienter og andre helseprofesjoner.

- Dette er et stort steg på veien mot et felles digitalt språk for helsehjelp internasjonalt. Det lover godt for arbeidet vårt med å integrere sykepleietjenestens dokumentasjon og gi et helhetlig helsetilbud for pasientene, sier Alfhild Stokke, avdelingsdirektør for Helsefaglige kodeverk og terminologi.

alfhild-stokke-2500px
Alfhild Stokke, avdelingsdirektør Helsefaglige kodeverk og terminologi. Foto: Direktoratet for e-helse

Internasjonal klassifikasjon av sykepleiepraksis (ICNP) er et standardisert språk med underliggende koder som har vært i bruk i mer enn 30 år. Sykepleietjenesten kan bruke ICNP for å beskrive og rapportere om praksisen deres på en systematisk måte. ICNP er utviklet av ICN og oversatt til norsk av Sykepleierforbundet.

SNOMED CT er et felles og enhetlig helsespråk som er under oversetting til norsk. ICNP blir nå en integrert del av SNOMED CT, og kunngjøringen bekrefter den norske tilnærmingen som Direktoratet for e-helse har jobbet frem i samarbeid med et positivt og løsningsorientert fagmiljø i NSF.

Les mer om avtalen mellom ICN og SNOMED International på snomed.org