DHV - Digital hjemmeoppfølging spredning
Digital hjemmeoppfølging spredning, er et tiltak i videreføring av nasjonalt velferdsteknologiprogram. Formålet er å bidra til at kommuner, herunder fastleger, i samarbeid med helseforetak tar i bruk digital hjemmeoppfølging for å sikre et godt tjenestetilbud til kronisk syke og bedre ressursutnyttelse på tvers av tjenestenivåer og sektorer.
Strategimål
1 - Aktiv medvirkning i egen og næres helse
Eier
Helsedirektoratet
Risiko
MiddelsKontaktperson
Siw Helene Myhrer
Segment
Samstyre
Status
Under kontroll
Prosjektet er i rute i henhold til plan. Pr. 20.3.2023 har 17 samarbeidsprosjekt som dekker alle 19 helsefellesskap fått tildelt tilskudd. Helgelandssykehuset og kommuner i nedslagsfeltet samt Finnmarkssykehuset med Hammerfest, Kautokeino og Nordkapp ble inkludert i det nasjonale prosjektet i februar 2023. Prosjektene jobber i tråd med milepælsplanen. Det har vært særlig fokus på forankring og innsiktsarbeid i høst. Innomed tilbyr prosessveiledning til alle prosjektene i samarbeid med Helsedirektoratet. Prosjektene har levert årsrapportering og det er gjennomført rapporteringsmøter med alle prosjekt, der også prosjekteier og representant for aktørene har deltatt. Det tilrettelegges for erfaringsdeling lokalt og nasjonalt i prosjektledermøter og større fellessamlinger i tråd med årshjul for prosjektet. Det jobbes med plan for felles gevinstoppfølging i samarbeid med prosjektene, NSE og FHI. Det er igangsatt samarbeid med Leverandørutviklingsprogrammet og Ehelse knyttet til anskaffelser for deltakende prosjekt. Et prosjekt har lyst ut fells anskaffelse for alle kommunene i Helsefellesskapet.
Risiko
Middels
Det er fortsatt en usikkerhet knyttet til involvering av fastleger selv om alle prosjektene har tilknyttet fastleger. Det er også er risiko knyttet til å etablere samarbeid mellom helseforetak og kommuner. Det kan være forsterket når det er gitt separat oppdrag fra HOD til regionale helseforetakene vedrørende DHO uten krav om samarbeid med kommuner. Manglende mulighet for deling av data er barriere som hemmer samhandling om felles pasienter mellom kommune, fastleger og helseforetak, Manglende finansiering utover tilskudd til prosjektledelse er en barriere for mange kommuner, og utgjør en risiko som kan påvirke omfang og framdrift. For flere prosjekt kan anskaffelse av teknolog/programvare være en utfordring.
Leveranser
Prosjektet er ferdig med 0 av 3 leveranser.
-
Godkjenning av nasjonale faglige råd for digital hjemmeoppfølging
Ferdigstilt og levert: Nei
Leveransedato: 01.12.2022
Utkast til nasjonale faglige råd ble sendt på høring i mai 2022 med frist 1.9.22. Må godkjennes av retningslinjestyret i Helsedirektoratet før de er endelig vedtatt.
-
Status og gevinstrapport for 2023
Ferdigstilt og levert: Nei
Leveransedato: 01.03.2024
Statusrapport for framdrift i spredningsprosjektet og foreløpig gevinstrapport
-
Sluttrapport med gevinstrealiseringsrapport
Ferdigstilt og levert: Nei
Leveransedato: 01.04.2025
Sluttrapport fra det nasjonale spredningsprosjektet inkludert gevinstrapport for effekter i prosjektene samlet pr 31.12.24.