Helseplattformen
Helseplattformen innfører felles elektronisk pasientjournal for hele helsetjenesten i Midt-Norge, det vil si helseforetak, kommuner, fastleger og private aktører. Målet er en mer sammenhengende helsetjeneste for pasienter og ansatte i hele regionen.
Nøkkelinformasjon
Status
Noen utfordringerStrategimål
4 - Tilgjengelig informasjon og styrket samhandling
Eier
Helse Midt-Norge RHF
Risiko
MiddelsKontaktperson
Trond Utne
Segment
Koordinere
Gjennom Helseplattformen er Midt-Norge regional utprøvingsarena for det nasjonale målbildet «Én innbygger - én journal». Denne statusen ble sikret gjennom en tydelig helseminister Bent Høie i 2016.
Status
Helseplattformen er pr 1. oktober innført på ett HF (St. Olavs hospital HF), ti kommuner, ett legekontor og en legevakt. På slutten av 2023 vil 9 nye kommuner og ett legekontor ha tatt i bruk Helseplattformen. I løpet av 2024 er planen at Helseplattformen er innført på de resterende to HF samt ytterligere 18 kommuner . Videre utbredelse til kommuner og andre aktører vil fortsette etter dette. Erfaringene så langt er at løsningen fungerer godt i kommunene. For spesialisthelsetjenesten har det vært større utfordringer både knyttet til kvalitet i løsningen og bruken av denne. Det jobbes derfor omfattende med både feilretting, forbedring av løsningen og kompetansebygging hos brukerne. Helsetilsynet har også påpekt en del feil og mangler som det jobbes aktivt med rette opp. Det er viktig for Helseplattformen AS å gjøre underveis-evalueringer for kontinuerlig forbedring og det er bl.a. gjennomført en ekstern evaluering av innføring av Helseplattformen ved St. Olavs Hospital og en revisjon av løsning Helseplattformen. Helseplattformen erfarer at det er krevende å innføre en modernisert/strukturert og felles journalløsning. I forhold til de nasjonale e-helse løsningene er ivaretakelse av nasjonale krav på legemiddelområdet og samhandling (e-meldinger) utfordrende. På legemiddelområdet stilles det omfattende og detaljerte nasjonale tekniske krav til løsningen. Det er lite erfaring med konsekvensen og verdien av disse i klinisk praksis. Gjennom Helseplattformen er det en transparens slik at en ser feil og uryddighet i den nasjonale databasen for resepter, dette skaper usikkerhet for kliniker knyttet til legemiddelinformasjon i Helseplattformen. Dette fører også til mye motstand mot å ta i bruk løsningen slik som den er utformet nå. Et sentral poeng i Helseplattformen er samhandling mellom aktørene. Samhandlingen med aktører utenfor Helseplattformen vanskeliggjøres av uryddig bruk av standarder og innføring av disse.
Risiko
1) Avhengigheter på tvers av ulike nasjonale prosjekt og tiltak og utydelig ansvarsfordeling mellom ulike nasjonale aktører(eks: e-helse, NHN, Hdir, SLV) 2) Uavklarte krav og tidslinjer for nasjonale løsninger og integrasjoner som hindrer effektiv prosjektgjennomføring 3) Viktig at sentrale myndigheter aktivt slutter opp om og gir nødvendig støtte til strategien om at Midt-Norge er nasjonal utprøvingsarena for EIEJ, som gjør at Midt-Norge står i en annen posisjon enn øvrige regioner 4) En internasjonal løsning som støtter opp om internasjonale standarder er krevende i samhandling med nasjonale løsninger som benytter nasjonale standarder
Leveranser
Prosjektet er ferdig med 10 av 14 leveranser.
-
PD Helse Nord-Trøndelag
Ferdigstilt og levert: Nei
-
Anskaffelse ferdigstilt- kontrakt inngått
Ferdigstilt og levert: Ja
Leveransedato: 01.04.2019
-
Forberedelsesfasen
Ferdigstilt og levert: Ja
Leveransedato: 01.04.2019
-
Spesifikasjonsfase
Ferdigstilt og levert: Ja
Leveransedato: 01.11.2019
-
Utviklingsfase
Ferdigstilt og levert: Ja
Leveransedato: 01.08.2020
-
Akseptansetestfase
Ferdigstilt og levert: Ja
Leveransedato: 31.01.2022
-
Opplæringsfase (til første GoLive)
Ferdigstilt og levert: Ja
Leveransedato: 29.04.2022
-
1. Go Live PD1– Trondheim kommune, inkl ett kommunalt fastlegektr
Ferdigstilt og levert: Ja
Leveransedato: 07.05.2022
Etter at St.Olavs hospital valgte å utsette sin GoLive til etter sommeren så ble første GoLive for Helseplattformen med Trondheim kommune. HP erstattet alle EPJ-løsningene i TK: Helse&Velferd, Hjemmetjeneste, sykehjem, Helsestasjon/Skole, Legevakt, Fengselshelsetjeneste. Trondheim kommune har med dette en felles kommunal journal
-
2. Go LivePD2 – St. Olavs hospital HF, Kommuner: Røros, Holtålen, Os, Indre Fosen, Ørland og Åfjord
Ferdigstilt og levert: Ja
Leveransedato: 12.11.2022
Denne leveransen gir den første felles journal for spesialist- og primærhelsetjeneste i Norge
-
3. Go Live PD3 – kommuner: Levanger og Verdal
Ferdigstilt og levert: Ja
Leveransedato: 11.02.2023
Usettelse av HNT, men følger opprinnelig plan for kommunene. Dvs PD3 omfatter Levanger og Verdal kommune
-
4. Go Live PD4- Ålesund kommune
Ferdigstilt og levert: Ja
Leveransedato: 29.04.2023
Usettelse av HMR, men følger opprinnelig plan for kommunene. Dvs PD4 omfatter Ålesund kommune
-
5. PD5- 9 kommuner
Ferdigstilt og levert: Nei
Leveransedato: 04.11.2023
Kristiansund, Hustadvika, Molde, Rauma, Rindal, Vestnes, Aukra, Fjord og Sula
-
6. HMR og 8 kommuner
Ferdigstilt og levert: Nei
Leveransedato: 27.04.2024
Helse Møre og Romstad (4 sykehus) og Midtre Gauldal, Melhus, Oppdal, Selbu, Tydal, Vanylven og Skaun
-
7. HNT og 10 kommuner
Ferdigstilt og levert: Nei
Leveransedato: 09.11.2024
Helse Nord-Trønde.ag og Smøla, Sunndal, Surnadal, Heim, Averøy, Gjemnes, Tingvoll, Aure, Hitra, Frøya