Felles språk versjon 1
Direktoratet for e-helse samarbeider med Helseplattformen om å lage en best mulig første versjon av Felles språk, som senere skal bli nasjonal og tas i bruk i resten av landet.
Helseplattformen skal innføre elektronisk pasientjournal for spesialisthelsetjenesten og kommuner i Midt-Norge. Helseplattformen har valgt en utenlandsk terminologibasert EPJ-løsning. Det betyr at det må utvikles en norsk terminologi, med oversatte begreper, som er knyttet til andre norske kodeverk og som kan tas i bruk i løsningen.
Helsefaglige områder som dekkes
Helseplattformen har gjort en gjennomgang av hvilke helsefaglige områder der SNOMED CT er egnet å bruke, og der terminologien har et rikt begrepsapparat. Foreløpig er følgende områder mest aktuelle:
- Prosedyrer
- Behandlingsplaner (sykepleie)
- Diagnoser
- Allergier
- Problemliste og klinisk historie
- Immunisering (vaksiner)
- Funksjonsnivå
- Anatomi
- Pasient demografi
- Rapportering til kvalitetsregistre
- Legemidler
- Behandlingsforløp og behandlingsplaner
- Laboratorie
Hvilke helsefaglige områder som dekkes besluttes løpende av Helseplattformen gjennom 2020.
Norske begreper
Den norske helsetjenesten bruker norsk i kommunikasjon og dokumentasjon, og Felles språk må foreligge på norsk. Programmet samarbeider med helsepersonell i Helseplattformen om å kvalitetssikre den norske oversettelsen av begrepene som skal brukes, for å sikre at begrepene blir kjente, gode og relevante.
Knytning mot kodeverk
Program for kodeverk og terminologi arbeider med å knytte relasjoner fra begreper i terminologien til koder i eksisterende kodeverk og klassifikasjoner, som for eksempel prosedyrekodeverkene, ICD-10, ICPC og ICF. Disse knytningene legger til rette for større grad av automatisk innrapportering av data til bruk i finansiering og statistikk. SNOMED CT skal dermed ikke erstatte dagens kodeverk, men det skal knyttes sammen i økosystemet Felles språk.
Knytning mot helse- og kvalitetsregistre
Programmet arbeider med å knytte relasjoner fra terminologien til helse- og kvalitetsregistre. Det skjer ved å knytte relasjoner fra begreper i terminologien til variabler i hvert enkelt register. Felles språk kan bidra til økt kvalitet i helsedata og legge til rette for mer automatisert innrapportering av data til registrene. Slike knytninger til helse- og kvalitetsregistre gir også nye muligheter for analyser av helsedata. Programmet samarbeider med registereiere om å gjøre disse knytningene for noen utvalgte registre i første omgang.