Hopp til hovedinnhold

Veikart for delmål 3A

Utvide bruk av data- og analyseplattformer for å fornye og forbedre helse- og omsorgstjenesten

Data og analyseplattformer er viktige utgangspunkt for forbedringer og fornying av helse- og omsorgstjenesten. I spesialisthelsetjenesten favner videreutvikling av de regionale data- og analyseplattformene bredt. De kan bli sentrale i å redusere uønsket variasjon i kvalitet og forbruk, og for å utnytte ressurser effektivt. De ulike helseregionene har per i dag pågående eller etablerte data- og analyseplattformer.

Les mer om delmål 3A

Helse Sør-Øst har etablert Regional data- og analyseplattform som en regional løsning for uthenting, behandling, lagring og utlevering av data i Helse Sør-Øst. Plattformen vil fungere som en «motorvei» for uthenting, behandling, lagring og utlevering av data til en rekke bruksområder, deriblant for å sikre kontinuerlig tjenesteforbedring

Helse Midt-Norge etablerer første versjon av regionalt Helsedatasenter som legger til rette for mer og bedre bruk av helsedata fra journal, registre og andre datakilder. Helsedatasenteret vil gi større mulighet til forskningsarbeid i regionen, nasjonalt og internasjonalt

Helse Vest har etablert datavarehus som leverer styringsdata innen utvikling, innføring og forvaltning av løsninger for kvalitet, styring og virksomhetsinformasjon.

Helse Nord har et felles regionale datavarehus som videreutvikles, og er en sentral kilde for datagrunnlag i beslutningsstøtte og forbedringsarbeid.

Hva betyr de ulike fasene?
  • Konsept

    Utredning av konsepter for løsning, som beslutningsunderlag før oppstart av nasjonal utvikling.

  • Nasjonal utvikling

    Utvikling av nasjonal tjeneste/regler, inkludert vurdering av nytte og nasjonal utprøvning.

  • Tilpasning

    Tilrettelegging for nasjonal tjeneste, ofte tilpasning i ulike relevante EPJ’er, for brukergrupper i helse- og omsorgssektoren.

  • Innføring

    Aktørene tar i bruk tjenesten, gjennom endring i virksomhetene med endrede arbeidsprosesser, opplæring og innføring av bruk.

  • Ny praksis i bruk

    Ny praksis i bruk betyr at aktørene har implementert den nye løsningen. Realisering av nytte.

  • Utvide bruk av data- og analyseplattformer i spesialisthelsetjenesten

    Mindre informasjon Mer informasjon

    Data og analyseplattformen er viktige utgangspunkt for forbedringer av helsetjenesten og forskning. I spesialisthelsetjenesten favner videreutvikling av de regionale data- og analyseplattformene bredt. De kan bli sentrale i å redusere uønsket variasjon i kvalitet og forbruk, og for å utnytte ressurser effektivt. De ulike helseregionene har per i dag pågående eller etablerte data- og analyseplattformer.

    • Regional data- og analyseplattform Helse Sør-Øst RHF

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      • Prosjektet har etablert teknisk løsning, de første datakildene (eks. DIPS og MetaVision) samt levert de første innholds leveransene.
      • Regional data- og analyseplattform (RDAP) som løsning var på tidspunktet for avslutning av prosjektfasen bare i startgropen for utnyttelse av mulighetsrommet plattformen gir.
      • Les mer om RDAP på Helse Sør-Øst sine hjemmesider.
      Startdato: 01.01.2021
      Sluttdato: 30.06.2023
      Innføring
    • Helsedatasenter i Helse Midt-Norge

      Eier: Helse Midt-Norge RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      Startdato: 01.01.2022
      Sluttdato: 31.12.2023
      Innføring
  • Digitale økosystem for smittevernberedskap

    Mindre informasjon Mer informasjon

    Formålet med smittevernberedskap er å verne om liv og helse, og bidra til at befolkningen kan tilbys nødvendig medisinsk behandling, pleie, omsorg og smitteverntiltak. Les mer om smittevernberedskap på FHI.no

    Folkehelseinstituttet (FHI) har sammen med Kommunesektorens organisasjon (KS) fått midler fra medfinansieringsordningen i Digitaliseringsdirektoratet til prosjektet Folkehelseinstituttets integrerte data- og analysetjenester (FIDA) for overvåking og statistikkproduksjon. Prosjektet skal utvikle og ta i bruk en infrastruktur som skal benyttes til helseovervåking, analyse, statistikkproduksjon samt deling av statistikkprodukter. Dette skal styrke den digitale helseberedskapen i Norge gjennom systemer, tjenester, ressurser, rutiner og prosesser som skal benyttes i normaltid og kunne skaleres opp raskt i krisetider. Ønskede gevinster er at man skal kunne lagre, behandle og analysere data fra de aktuelle kildene for å kunne produsere, publisere og dele kunnskap i form av statistikk til relevante konsumenter (som f.eks. kommuneleger) enklere, raskere, hyppigere og sikrere enn i dag. Dette skal bidra til at både FHI, myndigheter, helsesektoren og kommunene vil være bedre forberedt og i stand til å håndtere smitteutbrudd i normal- og krisetid.

    MSIS databasen øker kvaliteten på innrapportert helsedata og få mer av dataene i sanntid. Dette skal gi et bedre grunnlag for vurdering av hendelser, eksempelvis oppdage utbrudd av smittsomme sykdommer raskere. Les mer om MSIS på FHI.no

    SYSVAK har primært vært knyttet til barnevaksinasjonsprogrammet, men behovet har endret seg de senere årene til også å dekke koronavaksinasjonsprogrammet, influensa-vaksinasjonsprogrammet og andre vaksineforebyggbare sykdommer som det er viktig å ha oversikt over, både for enkeltindivid og befolkningen. SYSVAK skal være en god datakilde for overvåking og beredskap, for publisering og håndtering data til helse- og omsorgssektoren, samt til innbyggerne via Helse Norge, media og andre publiseringskilder. Registeret er under kontinuerlig videreutvikling for å forbedre registeret og styrke datagrunnlaget. Les mer om SYSVAK på FHI.no

    • Folkehelseinstituttets integrert data- og analysetjeneste (FIDA)

      Eier: Folkehelseinstituttet | Brukergrupper: Kommune og fylkeskommune

      Startdato: 01.01.2023
      Sluttdato: 31.12.2024
      Nasjonal utvikling