Høringsinnspillene er behandlet og dokumentet er oppdatert. Det kan lastes ned fra siden Nasjonal spesifikasjon for metadata om helsedata.
Direktoratet for e-helse sendte ut på høring et utkast til revidert versjon av Nasjonal spesifikasjon for metadata om helsedata.
Den første versjonen spesifiserer krav til innrapportering av metadata fra sentrale helseregistre. Den reviderte versjonen dekker nå også innrapportering av metadata fra nasjonale medisinske kvalitetsregistre og befolkningsbaserte helseundersøkelser. Videre er egenskapene (propertiene) på kildenivå og variabelnivå i større grad enn tidligere omforent med de internasjonale standardene DCAT og SKOS, og de norske versjonene av disse (DCAT-AP-NO og SKOS-AP-NO).
Bruk av internasjonale standarder er en forutsetning for å kunne tilrettelegge for en mer automatisert utveksling og validering av metadata mellom forskjellige kataloger/portaler som blant annet Felles datakatalog og European Data Portal.
Kravene i spesifikasjonen er detaljerte og dette betyr at for nye brukere vil det være helt nødvendig med grunnleggende innføring og veiledning for å klare å rapportere inn metadata i henhold til spesifikasjonen.
Den reviderte versjonen av spesifikasjonen foreslås fortsatt å være en retningslinje.
Målgruppen for dokumentet er dataforvaltere og tekniske utviklere i de nasjonale helsedatakildene.
Direktoratet for e-helse ønsker først og fremst å få konkrete tilbakemeldinger på de endringene som er gjort, herunder om endringene oppfattes som hensiktsmessige og realiserbare.
Det ønskes spesielt tilbakemelding på:
Direktoratet for e-helse ønsker å få innspillene strukturert i henhold til kapitler og underkapitler i spesifikasjonene og ikke direkte i dokumentet.
Det forventes i utgangspunktet ingen tilbakemeldinger på vedleggene med mapping av properties mot henholdsvis DCAT og SKOS. Disse er under utvikling, men de er tatt med for å vise at spesifikasjonen i stor grad er, og i større og større grad vil, bli forankret i internasjonale standarder.
Invitasjon til å komme med høringsuttalelser er sendt ut til organisasjonene under, men høringen er også åpen for andre som ønsker å gi innspill. Listen under er derfor ikke uttømmende.
Merkes Sak 21/121 og sendes til [email protected]
Høringsdokument (PDF)