Hopp til hovedinnhold

Tiltak til videre arbeid med Plan for digitalisering på legemiddelområdet

Høringsutkast til plan inneholdt flere forslag til tiltak enn de som er inkludert i første versjon av planen. Aktørene i helse- og omsorgssektoren har i høringen om Plan for digitalisering på legemiddelområdet gitt flere innspill til tiltak. Her er noen eksempler.

Tilgang til legemidler

Det foreslås å utrede behov og etablere en løsning for informasjon om tilgjengelighet av legemidler på tvers av apotekkjeder og andre apotekaktører (var foreslått som tiltak i høringsutkastet til plan).

Pasient- og innbyggerrettet legemiddelinformasjon

Digitaliseringstiltak rettet mot pasienter og innbyggere kan være et viktig bidrag for å sikre effektiv og trygg legemiddelbruk. Norge er langt framme på flere områder i dag, og har blant annet digitale pakningsvedlegg via Felleskatalogen.no og ulike informasjonstjenester på Helsenorge.no. Det er foreslått å se helhetlig på legemiddelinformasjon i pasientforløpet, og hvordan digitale tiltak kan bidra (var foreslått som tiltak i høringsutkastet til plan).

Digital felles fullmaktsløsning for å hente ut resepter i apotek

Det er foreslått å etablere en felles digital fullmaktsløsningen for å hente resepter. Det er allerede etablert en fullmaktsløsning på helsenorge.no, men denne mangler digital fullmakt for uthenting av varer på resept på vegne av andre mangler. En digital fullmaktsløsing vil forenkle hverdagen for foreldre og andre pårørende, og effektivisere arbeidsprosesser i apotek.

Kvalitet i e-resept

Det er i dag utfordringer med kvalitet i e-resept. Det er en kjent risiko at det finnes gyldige e-resepter i Reseptformidleren på legemidler pasienten ikke skal bruke. God kvalitet i e-resept er en forutsetning for god kvalitet i pasientens legemiddelliste, og det er foreslått forberedende aktiviteter knyttet til kvalitet i e-resept for å bidra til økt kvalitet og enklere innføring av PLL.

Helhetlig legemiddelbehandlingsplan

Det er foreslått å etablere en helhetlig legemiddelplan, i tillegg til pasientens legemiddelliste, som beskriver indikasjon for behandling, behandlingsmål, hva som skal monitoreres og når, resultat ved forrige undersøkelse/monitorering og hvem som skal ha oppfølgingsansvaret i neste runde. En slik plan kan sikre kontinuitet og bedre oppfølging når pasientene beveger seg mellom ulike tjenestenivåer og behandlere. Ved en legemiddelgjennomgang kan en slik legemiddelbehandlingsplan være et bedre grunnlag for å beslutte endringer i behandlingen. Det vil også kunne gi en bedre forståelse for pasienten når det gjelder viktigheten av behandlingen og hvorfor man har fått de ulike legemidlene.

Rekvirentkrav om utforming av brukergrensesnitt i e-resept

Det er foreslått å vurdere veien videre etter at en del rekvirentkrav er fjernet fra e-resept fordi de ikke var hjemlet i Reseptformidlerforskriften. Det påpekes at det er uheldig for pasientsikkerheten hvis det lages mange ulike brukergrensesnitt, og det foreslås at det er behov for en veileder for EPJ-løsninger.

Elektronisk kommunikasjon mellom apotek og legetjenester

Det mangler løsninger for effektiv samhandling mellom apotek og rekvirent utover e-resept. Kommunikasjon foregår i dag ofte via telefon, noe som ikke er en veldig effektiv måte å kommunisere på. Det er foreslått at det etableres en helsefaglig dialogmelding som teknisk løsning for samhandling mellom legetjenester og apotek.

Fra resept til ordinasjon

Det er foreslått å utrede behovet for e-resepter og heller basere utleveringer på ordinasjoner i PLL. Dette er spesielt relevant i pleie- og omsorgstjenesten hvor det er lavere legedekning og sykepleiere ikke kan endre legemiddelbehandlinger med tilknyttet resept fordi det da blir avvik mellom resept og legemiddelbehandling.

Digital kompetanse

Det er foreslått at det bør lages en plan for å oppnå og vedlikeholde kompetansen i bruk av de digitale systemene på legemiddelområdet, og kompetanse i hvordan man skal samhandle digitalt. Det er foreslått å lage opplæringsmateriell som tar for seg både hvordan man bruker systemene, og hvordan man legger til rette for hverandre i en digital samhandling. Det vises til et behov for at leger skal forstår hvordan de skal forskrive legemidler med strukturert dosering, slik at administrering og utdeling av legemidlene kan gjøres direkte, uten manuelle mellomledd.

Videreutvikling av FEST

Det er foreslått tiltak om videreutvikling av FEST (forskrivnings- og ekspedisjonsstøtte). Det vises til at arbeidet har for lav prioritet, og at endring og utvikling går for langsomt i forhold til hva helsetjenesten trenger. Det påpekes at FEST i langt større grad enn i dag bør understøtte klinisk behov og praksis.