Plan for digitalisering på legemiddelområdet
Formålet med en plan for digitalisering på legemiddelområdet er å bidra til felles retning i arbeidet og en mer forutsigbar utvikling.
Planen tar blant annet utgangspunkt i nasjonal e-helsestrategi for helse- og omsorgstjenesten, og er en tydeliggjøring av mål og tiltak på legemiddelområdet – et område som er høyt prioritert av hele helse- og omsorgssektoren. For hvert tiltaksområde i planen er det angitt hvilke mål i e-helsestrategien tiltaket bidrar til å nå.
Mer om bakgrunn for plan for digitalisering på legemiddelområdet.

Målbilde for plan for digitalisering av legemiddelområdet
Fire målområder, med tilhørende mål, utgjør en felles strategisk retning for digitalisering på legemiddelområdet. Målområdene og målene må sees i sammenheng med ambisjoner beskrevet i tiltaksområdene.
Tiltaksområder
Planen inneholder fem tiltaksområder for å styrke digitaliseringen på legemiddelområdet. De ulike tiltaksområdene har deltiltak som bidrar til å nå målene i planen, samt bidrar til målene i ny nasjonal e-helsestrategi. Planens tiltaksområder og måloppnåelse vil følges opp i den nasjonale rådsmodellen for e-helse.
-
Pasientens legemiddelliste (PLL)
Pasientens legemiddelliste vil gi helsepersonell digital tilgang til oppdatert informasjon om pasientens legemiddelbruk. Opplysningene i legemiddellisten er tilgjengelig på tvers av helsetjenesten. Pasienten får digital oversikt via helsenorge.no.
-
Digital legemiddelhåndtering i kommunal helse- og omsorgssektor
Digitalisering er ett av flere tiltak for å sikre riktig legemiddelbruk og øke pasientsikkerheten i kommunal helse- og omsorgssektor. Digitale løsninger er verktøy for å støtte oppgavene i legemiddelhåndteringen. Det er særlig et behov for bedre system knyttet til klargjøring og utdeling av legemidler.
-
Kritiske legemiddelreaksjoner
Enhetlig sentral registrering, deling og bruk av kritiske legemiddelreaksjoner på tvers av virksomheter, fagsystem og nasjonale løsninger vil øke pasientsikkerheten og gi helsepersonell og pasient tilgang til entydig og oppdatert informasjon om kritiske legemiddelreaksjoner, uavhengig av arbeidsflate.
-
Legemiddel grunndata
Mangel på felles, enhetlige og strukturerte legemiddel grunndata gir utfordringer ved samhandling og manglende funksjonalitet i fagsystemene. Lokal og regional forvaltning av ulike kilder er ressurskrevende, øker risikoen for feil og utfordrer pasientsikkerheten.
-
Data om legemiddelbruk
Data om legemiddelbruk skal bidra til bedre styring, mer og bedre forskning, innovasjon, næringsutvikling og kvalitetsforbedring på legemiddelfeltet. Enklere tilgjengelighet til data om legemiddelbruk og kobling til andre helsedata, gir muligheter for mer effektiv og målrettet forebygging og behandling.

Nasjonal koordinering av digitalisering på legemiddelområdet
Digitaliseringsbehovene på legemiddelområdet krever nasjonal koordinering, samarbeid på tvers og nye måter å løse oppgaver på. Direktoratet for e-helse har som nasjonal myndighet et særlig ansvar for å legge til rette for samordning og koordinering.
Mer om nasjonal koordinering av digitalisering på legemiddelområdet
Kunnskapsgrunnlag for plan for digitalisering på legemiddelområdet
Planen bygger på et kunnskapsgrunnlag som består av en beskrivelse av utfordringsbildet, nåsituasjon, helsepolitiske mål for digitalisering på legemiddelområdet og et kunnskapsnotat som gir en oversikt over forskning på digital legemiddelhåndtering.